«Допоможи мені це зробити самому» - девіз педагогіки Марії Монтессорі

/Files/images/morochenets/IMG_20190213_111608_BURST001_COVER.jpg 13.02.1919 на базі закладу дошкільної освіти №7 пройшла чергова зустріч педагогів-Монтессорійців - з теми «Робота з батьками в Монтессорі групі -важлива складова освітнього процесу та педагогічного комфорту».

Нині педагогіка Марії Монтессорі – одна з найбільш затребуваних методик розвитку дитини, в якій поєднані, здавалося б, непоєднувані речі: свобода і дисципліна, захоплива гра і кропітка праця.

Марія Монтессорі – один з педагогів-новаторів ХХ століття (1870-1952) . Перша жінка доктор медицини в Італії, лікар, вихователь, засновниця власної педагогічної системи. Навіть 70 років по смерті педагога система не втратила актуальність і активно поширюється у світі. Основа філософії у переконанні, що повна реалізація людини у майбутньому можлива лише після того, як у дитинстві їй дають свободу та можливість творчо розвиватися, підкріплюючи все це вихованням впевненості у собі.Освіта повинна підтримувати спонтанність та творчість дітей, розвиваючи фізичну, духовну, культурну та соціальну їх сторони.

Науковий метод Марії Монтессорі у місті Вараш впроваджується з 1.09.1995 року. На сьогоднішній день мережа Монтессорі складає 6 груп (чотири в закладі дошкільної освіти №7, вони започаткували цю роботу, 2 групи в навчально-виховному комплексі №10).Протягом багатьох років заклади співпрацюють з Українським Монтессорі центром (УМЦ) м.Києва. Педагоги груп Монтессорі постійно підвищують свій професійний рівень на міському, міжнародному рівні. 1-2 лютого 2019 року учасниками семінару - тренінгу Марші Стенсел (США) (в рамках курсу «Шлях до успіху») були: Алла Саковець, директор НВК № 10, Людмила Верешко, директор ЗДО№7, Людмила Рибчинчук, вихователь НВК № 10, Людмила Федорук, вихователь ЗДО № 7. Тренінг був приурочений темі «Монтесорі-педагогіка і співпраця з батьками».

В рамках зустрічі Тетяна Скиба презентувала урок Монтессорі. Тема « Цікавий предмет. Яйце». Під час обговорення уроку були схвальні відгуки про молоду колегу. До уроку був виготовлений міні- музей «Яйце». Пласт проблем підняли педагоги за «круглим столом» щодо роботи з батьками. Щедро ділилися місцеві « корифеї груп Монтессорі» - Наталія Гавран, Людмила Карасьова, Олена Заруцька - знаннями, досвідом даного питання. Зустріч була проведена в дружній, творчі обстановці.

Десять заповідей батькам від Марії Монтессорі

1. Не навчайте того, в чому не обізнані: для правильного виховання дитини потрібно знати її вікові та індивідуальні особливості.

2. Не сприймайте дитину як свою власність, не ростіть її для себе. Ваша мета — виростити її для життя серед людей.

3. Довіряйте вашій дитині, розтлумачуйте те, що вона робить краще, а що — гірше. Залишайте за нею право на власні помилки: дитина оволодіє вмінням самостійно їх виправляти.

4. Не ставтеся до дитини зневажливо. Вона мусить впевнюватись у своїх силах поступово, і з неї виросте відповідальна особистість.

5. Будьте терплячими.

6. Будьте послідовними у своїх вимогах, однак запам’ятайте: “Твердість лінії у вихованні досягається не покараннями, а стабільністю обов’язкових для виконання правил, спокійним тоном спілкування” неквапливістю і послідовністю.

7. Потурбуйтесь про те, аби ваша дитина накопичувала досвід у спокійному темпі. Дозволяйте їй відпочивати від ваших розпоряджень, зауважень, наказів. Нехай син або донька потроху самі вчаться розпоряджатися собою.

8. Виключіть зі своєї практики вислів: “Роби, якщо я наказав” замініть цю форму вимоги іншою: “Роби тому, що не зробити цього не можна, це принесе користь”

Дитина має звикнути діяти не на догоду батьківському розпордженню, а тому, що це доцільно, розумно, потрібно.

9. Оцінюючи дитину, кажіть їй не тільки про те, чим ви особисто незадоволені, а й про те, що вас у ній радує. Ніколи не порівнюйте свою дитину із сусідською, з її друзями, однокласниками. Порівнюйте з тим, якою вона була вчора і якою вона є сьогодні. Це допоможе вам швидше оволодіти азами батьківської мудрості.

10. Ніколи не кажіть, що вам ніколи виховувати свою дитину. Це все одно, що сказати: “Мені ніколи її любити”.

Памятаймо ми виховуємо своїх дітей на прикладі свого життя, системи власних цінностей, виховуємо своєю присутністю і відсутністю, виразом обличчя, звичним тоном спілкування з людьми, обстановкою в квартирі, ставленням до праці та дозвілля.

/Files/images/morochenets/IMG_20190213_093122.jpg /Files/images/morochenets/IMG_20190213_091134.jpg

Матеріали семінару:

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.